4 makkelijke tips om jouw tuin bijenvriendelijk te maken

4 makkelijke tips om jouw tuin bijenvriendelijk te maken

Het gaat al eventjes niet zo goed met onze bijtjes, en da’s slecht nieuws voor de biodiversiteit. Maar hoe kan jij daarbij helpen?

Het bijen- en hommelseizoen is al eventjes in volle zwang. Daarbovenop gaan we voor de eerste keer dit jaar de 20°C voorbij stijgen: een uitgelezen kans om je quarantaine even in te ruilen voor je tuin! Wij geven je alvast enkele bijenvriendelijke tips waarmee je rekening kan houden tijdens het tuinieren.

1. Pesticiden: no go

Probeer pesticiden te vermijden. Daar help je niet alleen je eigen gezondheid, maar ook de bijtjes mee: de giftige stoffen behoren tot een van de grootste bedreigingen voor de wilde bij. Alternatieve manieren om onkruid te verwijderen zijn misschien iets arbeidsintensiever, maar zo heb jij ook weer een extra portie beweging tijdens de lockdown.

Een andere mogelijkheid is om je kijk op onkruid bij te schroeven. Kijk maar naar toprestaurant Noma: daar wordt er regelmatig met onkruid gekookt. Van paardenbloemen kun je heerlijke gelei of limonade maken. Of wat dacht je van een pesto van zevenblad?2. Hydrateer de bijtjes

Plaats een waterbakje in de tuin waar bijtjes zich kunnen verfrissen en kunnen drinken. Let er wel op dat het bakje ondiep is; anders verdrinken onze gevleugelde vriendjes. Het liefst van al zet je het bakje in de nabijheid van veel bloemen, zo vinden de bijen het bakje zeker terug. De bijtjes zijn je alvast dankbaar!3. Huisje-tuintje-boompje-bloemetje

Overweeg om meer bijenvriendelijke gewassen aan te planten. In tuincentra worden er zaden verkocht waarmee je bijenvriendelijke bloemen en bomen kan aanplanten. Je vindt ze onder de noemer ‘bijenmengels’. Ook tijdens je quarantaine kan je die boom- en bloemzaadmixen bemachtigen door ze hier online te bestellen.

Ben je niet zo tuk op die bijenmengsels of plant je liever zelf je gewassen? Dan kunnen we deze bijenvriendelijke bomen en planten alvast aanraden:

· Zonnebloemen

· Lavendel

· Rozemarijn

· Bieslook

· Marjolein

· Frambozen

· Appelboom

· Perenboom4. Jungletuin

Dit is de makkelijkste tip van allemaal: laat je gras eens wat langer groeien! De kleine bloemetjes die tussen de grassprieten groeien zijn een geweldige voedselbron voor de geelzwarte wezentjes. Je hoeft van je tuin geen rimboe te maken, maar je kan wel de grasmaaier eens wat langer in het tuinhuis laten staan. Win-win: jouw tuin straalt en jij hebt weer meer tijd in je agenda!Dankjewel!

Ziezo, nu weet jij hoe je dit weekend al je steentje kan bijdragen. We willen je alvast bedanken voor je inzet en interesse. Hou ons zeker in de gaten voor meer bijennieuws in de toekomst!


145 keer bekeken0 reacties

Eventlocatie: Purfruit, Neerhoek 7 Oeselgem ( Dentergem)

Schermafbeelding 2019-02-26 om 14.59.55.
logo_tagline-black.png
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon